Iets wat we ons tegenwoordig niet meer kunnen voorstellen in Europa zijn lijfstraffen, foltering en de openbare doodstraf. Toch is dit iets wat minder dan 200 jaar geleden nog de orde van de dag was in de beschaving. Het Torture Museum in Amsterdam is een bezienswaardigheid die je mee terug neemt naar Europa in de middeleeuwen door middel van een tentoonstelling van meer dan 40 folterinstrumenten.
Het was vroeger heel normaal voor een stad om een beul in dienst te hebben. Het werk van de beul vereiste flink wat vakmanschap maar de beulen en hun families waren de meest verachte paria’s van de stad. Op het schavot moest de beul het publiek zien te overtuigen dat het vonnis rechtvaardig was, iets wat na het uitvoeren van de straf met applaus beloond werd. Overheden demonstreerden met dit strafrecht hun recht om te beschikken over het lichaam en het leven van de inwoners.
De tentoonstelling in het Torture Museum is ‘Straffen en vonnissen in de middeleeuwen’ genaamd en is een internationale tentoonstelling. Meer dan 40 folterinstrumenten worden tentoongesteld in dit museum dat gevestigd is in een oud grachtenpand dat qua sfeer precies bij de tentoonstelling past. De tentoongestelde folterinstrumenten zijn geïllustreerd met gravures en zijn in acht talen toegelicht met historische achtergrondinformatie. In dit museum kun je onder andere een pijnbank, judaswieg, schedelkraker en inquisitiestoel van dichtbij bekijken!
Wil je een rondleiding door het museum? Dat is uiteraard mogelijk! In het Torture Museum worden voor groepen rondleidingen aangeboden. Dit is zeker aan te raden als je een bezoekje brengt aan dit museum tijdens een bedrijfsuitje, een groepsuitje of een uitje met een schoolklas. Rondleidingen kunnen via de website besproken worden. Dit moet wel minstens twee weken van te voren gebeuren! De prijzen verschillen per rondleiding. Het ligt er hier aan uit hoeveel personen de groep bestaat. Voor leerlingen vanaf 10 jarige leeftijd is er een lesbrief die de leerlingen aan het denken zet over foltering en de doodstraf in de huidige ‘beschaving’.
Het Torture Museum bevindt zich in een grachtenpand aan de Singel 449. Dit is nabij de Kalverstraat dus echt in het centrum van Amsterdam! Het feit dat het museum in een oud grachtenpand gevestigd is, draagt zeker bij aan de onheilspellende sfeer die in het museum hangt. Het museum is dagelijks geopend van 10 uur tot 23 uur. Je bent dus van harte welkom om op elk moment langs te komen! Je kunt gewoon aan de kassa een kaartje kopen.
Wil je een rondleiding voor een groep boeken voor het Torture Museum? Dat kan je heel gemakkelijk via het aanmeldformulier doen! Voor individuele bezoeken ben je gelijk bij het museum welkom. Heb je vooraf nog vragen of wil je meer informatie over het Torture Museum? Vul dan het contactformulier in. Tot snel bij het Torture Museum!
Torture Museum
Singel 449
1012 WP Amsterdam
Het Torture Museum is dagelijks geopend vanaf 10.00 tot en met 23.00 uur.