Ontdek het pijnlijke verleden

boek1

Uitje naar Amsterdam? Bezoek het Torture Museum!

Midden in het centrum van Amsterdam, aan de Singel 449, is het Torture Museum te vinden. Het Torture Museum is het perfecte uitje in Amsterdam! In dit museum zijn veertig martelwerktuigen uit de middeleeuwen te bekijken. Alles is toegelicht met achtergrondinformatie in acht verschillende talen en is geïllustreerd met gravures.

Foltering en doodstraf tentoongesteld in het Torture Museum.

Het Torture Museum is opgericht in 1988 met de gedachte dat foltering en de doodstraf thuishoren in een museum want tegenwoordig leven we in de moderne beschaving. Althans, dat denken we. De tentoonstelling van het Torture Museum, ‘straffen en vonnissen in de Middeleeuwen’ genaamd, telt meer dan veertig verschillende martelwerktuigen die tot nog geen twee eeuwen geleden regelmatig gebruikt werden bij het vergaren van informatie of voor het uitvoeren van de doodstraf. Overheden demonstreerden door middel van deze apparaten hun recht om te beschikken over het lichaam en leven van de inwoners van hun stad en land. Beulen die straffen uitvoerden waren met hun families de meest verachte inwoners van steden, ondanks dat zij gewoon hun ambtelijke plicht vervulden. Op het schavot moest hij het publiek overtuigen dat het vonnis streng maar rechtvaardig was waarna hij met applaus beloond werd voor de ‘genadeslag’.

Martelwerktuigen in het Torture Museum

In dit museum zijn vele martelwerktuigen te bewonderen. Daar niet alle werktuigen in levende lijven te zien zijn, hangen hier illustraties van met de benodigde informatie. Ondanks dat gegeven zijn er nog altijd genoeg martelwerktuigen daadwerkelijk te zien bij het Torture Museum, zoals een guillotine, een pijnbank, duimschroeven of een wurgpaal. Dat deze grote verscheidenheid aan strafwerktuigen nog altijd afschuw trekt, is niets anders dan normaal. De verschillende instrumenten in het museum geven een indringend beeld van alle straffen die in de Middeleeuwen uitgedeeld werden, denk hierbij aan pijn- en schandstraffen, ondervragingen en vervolging van heksen en ketters. De werktuigen zijn gebruikt van de Middeleeuwen tot de Franse Revolutie, die ongeveer twee eeuwen geleden eindigde.

Het Torture Museum is te vinden aan de Singel 449, recht tegenover de Bloemenmarkt en slechts een aantal straten van de Kalverstraat vandaan. Het museum bevindt zich in een oud grachtenpand, een gegeven wat zeker meehelpt aan de sfeer in het museum. Als je een bezoekje brengt aan dit museum tijdens je uitje naar Amsterdam, waan je je even weer helemaal terug in de Middeleeuwen, om als je buiten komt weer met twee benen in de moderne tijd te landen.

Boek nu je rondleiding bij het Torture Museum!

Naast een bezoek op eigen houtje is het ook mogelijk om een rondleiding te boeken, wat aan te raden is als je met een grotere groep komt. Het Torture Museum biedt rondleidingen aan voor groepen, verenigingen en scholen. Deze rondleidingen moeten minstens twee weken van te voren besproken worden. Voor middelbare scholieren is er een lesbrief die de leerlingen aan het denken zet over foltering en doodstraf in de ‘beschaafde’ wereld van vandaag. Voor meer informatie over rondleidingen kun je contact opnemen door middel van het contactformulier en op de website zijn ook de prijslijst van dit museum te vinden. Kom zeker een bezoekje brengen en waan je voor even terug in de Middeleeuwen!

Contact

Torture Museum
Singel 449
1012 WP Amsterdam

+31 (0)20 320 66 42
Info@torturemuseum.org

Openingstijden

Het Torture Museum is dagelijks geopend vanaf 10.00 tot en met 23.00 uur.

Boek nu