Ontdek het pijnlijke verleden

boek1

Bezoek het Torture Museum tijdens een dagje uit in Amsterdam!

In het centrum van Amsterdam is het Torture Museum te vinden, perfect om te bezoeken tijdens een dagje uit in Amsterdam! Hier kun je terug in de tijd gaan op het gebied van foltering en marteling. Dit museum is opgericht in 1988 met het idee dat foltering en de doodstraf thuishoren in een museum. Bezoekers worden dan ook gewezen op acties van Amnesty International en verdragen van de mensenrechten. De collectie van het Torture Museum bestaat uit meer dan veertig strafinstrumenten die we tegenwoordig nog veel in gezegdes gebruiken, onder andere ‘voor paal staan’ of ‘de duimschroeven aandraaien’.

Foltering en marteling in de middeleeuwen

Het Torture Museum heeft een rijke collectie van martelwerktuigen, die tot nog geen twee eeuwen geleden veel gebruikt werden. Elke Europese stad had namelijk wel een schavot en een galgenveld. Daarnaast was het heel gewoon om te ondervragen onder pijn: stadhuizen hadden zelfs een pijnbank. Ook tegen ketterij en hekserij waren er meerdere middelen om te martelen en om de doodstraf uit te voeren. Dit werd vooral gedaan door beulen. Deze tentoonstelling laat de werkelijkheid zien zoals die was toen overheden hun recht demonstreerden om te beschikken over het lichaam en leven van de inwoners.

De tentoonstelling van het Torture Museum wordt ook wel ‘Straffen en vonnissen uit de Middeleeuwen’ genoemd en telt meer dan veertig strafinstrumenten. Deze instrumenten komen uit verschillende delen van Europa, en werden gebruikt in verschillende jaartallen. De instrumenten zijn dus ook daadwerkelijk gebruikt. Het ene instrument werd eerder afgeschaft dan het andere. In het Torture Museum kun je onder andere een guillotine, inquisitiestoel, pijnbank en duimschroeven vinden. De verschillende instrumenten zijn geïllustreerd en hebben historische achtergrondinformatie in acht talen.

Rondleiding in het Torture Museum?

Als je een dagje uit bent in Amsterdam met een groep, school of vereniging ben je ook van harte welkom in het Torture Museum. Er worden op aanvraag rondleidingen georganiseerd voor scholen, verenigingen en andere groepen. Voor middelbare scholen is er een lesbrief om jongeren aan het denken te zetten over foltering en de doodstraf in de hedendaagse tijd.

Het Torture Museum is te vinden aan de Singel 449, wat midden in Amsterdam en in de buurt van de Kalverstraat is. Recht tegenover het Torture Museum is de Bloemenmarkt te vinden. Doordat het museum in een oud grachtenpand gevestigd is en echt op de sfeer van het martelen ingericht is, waan je je echt weer even terug in de middeleeuwen als je door de gangen loopt en de verschillende martelwerktuigen bekijkt.

Op zoek naar meer informatie?

Als je meer informatie wil over een dagje uit bij het Torture Museum kun je altijd contact opnemen via een contactformulier. Ook is het mogelijk om van te voren een rondleiding te boeken, wat aan te raden is als je met een grote groep een bezoekje brengt aan het museum. Let wel op dat je minstens twee weken van te voren een rondleiding moet boeken! Voor meer informatie over de prijzen van een bezoek aan dit museum bekijk je hier de prijslijst.

Contact

Torture Museum
Singel 449
1012 WP Amsterdam

+31 (0)20 320 66 42
Info@torturemuseum.org

Openingstijden

Het Torture Museum is dagelijks geopend vanaf 10.00 tot en met 23.00 uur.

Boek nu